Rekkeviddetips

Lengre rekkevidde med enkle grep

Her er 8 verdifulle tips som vil hjelpe deg å kjøre lengre på en enkelt lading og gjøre bilturen både komfortabel og effektiv:

Forberedelser som forlenger rekkevidden

Sommeren nærmer seg, og mange av oss ser frem til lange bilturer og spennende eventyr. For de som for første gang skal kjøre langt med elbil, kan det være utfordrende å planlegge reisen uten å bekymre seg for rekkevidden. Heldigvis finnes det en rekke smarte tips og triks som kan hjelpe deg å få mest mulig ut av elbilens batteri og sikre en bekymringsfri kjøretur.

Optimaliser dekktrykket

Riktig dekktrykk kan ha stor innvirkning på bilens energiforbruk. Sørg for at dekkene er pumpet opp til anbefalt trykk, som ofte står i bilens manual eller på innsiden av førerdøren. Lavt dekktrykk øker rullemotstanden og dermed energiforbruket, mens korrekt trykk gir bedre effektivitet og rekkevidde. 

Reduser vekt og luftmotstand

Unngå å overlesse bilen med unødvendig bagasje, da ekstra vekt øker energiforbruket. Fjern takstativ og sykkelholdere når de ikke er i bruk, siden disse øker luftmotstanden og dermed energiforbruket. Pakk smart og minimaliser lasten for å forlenge rekkevidden.  

Planlegg ruten

Før du legger ut på en lengre tur, er det lurt å planlegge ruten og inkludere ladepauser på strategiske steder. Velg ladestasjoner som tilbyr ekstra fasiliteter som toaletter, restauranter eller butikker. Dette gir deg muligheten til å ta en pause og hvile mens bilen lader, slik at både du og bilen er klare til å fortsette turen uten stress. 

Bruk øko-modus

De fleste moderne elbiler har en øko-modus som justerer bilens ytelse for å spare energi. Denne modusen reduserer akselerasjonen og kan justere klimaanlegget for å minimere strømforbruket. Bruk øko-modus på lange turer for å få mest mulig ut av hver lading. 

enda lengre rekkevidde

Ved å følge disse tipsene kan du maksimere rekkevidden på elbilen din og få en mer komfortabel og stressfri langtur i sommer. Husk at god planlegging og bevisste valg underveis kan gjøre hele forskjellen. Ha en flott sommerferie og nyt turen!

Hold en jevn hastighet  

For å maksimere rekkevidden til elbilen din, bør du prøve å holde en jevn hastighet. Hyppige akselerasjoner og nedbremsinger bruker mer energi enn jevn kjøring. Bruk cruise control om mulig, spesielt på motorveier, for å opprettholde en konstant hastighet og redusere energiforbruket.  

Bruk klimaanlegget med omhu

Klimaanlegget kan være en stor strømsluker i elbilen. Prøv å bruke det sparsomt ved å sette det på en moderat temperatur eller bruke bilens ventilasjonssystem i stedet. På varme dager kan det også hjelpe å parkere bilen i skyggen eller bruke solskjerming for å holde temperaturen nede. Du kan også vurdere å kjøre på et tidspunkt det ikke er like varmt, som på kvelden eller tidlig morgen. 

Utnytt regenerativ bremsing

De fleste elbiler er utstyrt med regenerative bremser som gjenvinner energi når du bremser eller slipper gasspedalen. Bruk disse funksjonene effektivt ved å bremse mykt og planlegge nedbremsinger i god tid. Dette vil bidra til å øke batteriets rekkevidde ved å gjenopprette noe av den tapte energien. 

Energibesparende kjørestil

Prøv å forutse trafikkflyten, for å unngå plutselige stopp og starter. Myk kjøring med gradvis akselerasjon og nedbremsing sparer energi. Hold god avstand til bilen foran for å unngå unødvendige bremsemanøvrer, og utnytt bilens momentum der det er mulig.