no:Lading:Lading av Elbil: Dette bør du vite NO/NO

Lading av elbil: Dette bør du vite

Elbiler har revolusjonert transportsektoren. Flere og flere mennesker går fra tradisjonelle bensin- og dieseldrevne kjøretøy til elektriske.

Et av de viktigste aspektene ved eierskap av elbil er lading. Med flere forskjellige typer ladestasjoner, betalings- og tilkoblingsmuligheter, kan det være litt forvirrende.

Det er viktig å merke seg at ladetid for elbiler kan variere avhengig av flere faktorer, som batteriets størrelse, ladestasjonens kapasitet, bilens innebygde lader, batteriets batteriprosent, utetemperatur og om batteriet er varmt.

For eksempel, CUPRA Born, en elbil som lader med inntil 135 kW, kan lades fra 5-80% på ca. 36 minutter under ideelle forhold.

 

Grunnleggende om lading av elbiler

Når det kommer til lading av elbiler, er det noen nøkkelpunkter du bør huske på:

Type lader: Mode 1 bruker en husstandsstikkontakt, Mode 2 en sikkerhetskabel, Mode 3 en hjemmeladeboks, og Mode 4 en hurtiglader på ladestasjon.

Ladeport: Ikke alle elbiler bruker samme type ladeport. CUPRA Born bruker Type 2-ladeport, som er standard i Europa.

Ladehastighet: Ladehastigheten avhenger av bilens batteri, typen lader som brukes, utetemperatur og temperaturen til batteriet. Elbiler lader raskere når batteriprosenten er lav og jo høyere utetemperaturen er.

 

Typer av Lading

Når det kommer til lading av elbiler, er det fire hovedmetoder som er kjent som Mode 1, Mode 2, Mode 3 og Mode 4, hver med sine unike egenskaper og bruksområder.

Mode 1 Lading

Dette er den mest grunnleggende formen for lading som bruker et standard strømuttak.

Denne typen lading er imidlertid ikke anbefalt for regelmessig bruk, på grunn av mulige sikkerhetsrisikoer.

Mode 2 Lading

En tryggere og mer effektiv metode for lading, som bruker en dedikert kabel med innebygget sikkerhetsteknologi.

Denne typen lading kan også utføres med en vanlig stikkontakt.

Fra 1. juni 2022 har en ny regulering tredd i kraft, som forbyr installasjon av standard stikkontakter for lading av elbiler under bygging av nye bygninger, i henhold til NEK 400.

Dette innebærer det nå er obligatorisk med ladestasjoner for elbiler i alle nye byggeprosjekter, i stedet for at man bruker tradisjonelle stikkontakter for dette formålet.

Denne endringen er et ledd i å sørge for tryggere og mer effektiv lading av elbiler.

Mode 3 Lading

Dette er den mest anbefalte metoden for hjemmelading, og krever en dedikert ladeboks installert hjemme.

Ladeboksen og tilkoblingen til bilen har spesielle sikkerhetsfunksjoner for å håndtere den høye strømstyrken.

Mode 4 Lading

Dette er en form for hurtiglading som utføres ved hurtigladestasjoner.

Den bruker likestrøm i stedet for vekselstrøm, noe som gir en mye raskere lading, men krever kompatibelt utstyr i både bilen og ladestasjonen.

 

Lading på Hytta

Hvis du planlegger å lade elbilen på hytta, er det noen viktige ting å vurdere. Strømnettet på hytter er sjeldent like robust som hjemme, det er derfor viktig å ta visse forholdsregler.

Hvis det er din egen hytte, anbefales det å få en elektriker til å installere en dedikert ladeboks. Dette sikrer tryggest mulig lading med den beste ladehastigheten som er tilgjengelig.

For de som leier hytte, er det lurt å gjøre litt forundersøkelser før du kommer frem til hytten.

Mange utleiere tilbyr nå trygge ladepunkter for elbiler, og hvis du har muligheten, er det best å velge en hytte med egen elbillader.

Hvis hytta ikke har eget ladepunkt, bør du lete etter sikrere alternativer i nærheten, som hurtigladere eller destinasjonsladere.

Hvis du må ty til nødlading, er det noen tommelfingerregler du bør følge:

  • For det første, bare bruk stikkontakter på utsiden av huset og lad kun når du er våken og til stede.
  • Skru ned ladestrømmen så mye du kan i bilen/på ladekladden. Ta en kikk i sikringsskapet og sørg for at stikkontakten du lader ved har en egen kurs.
  • Avslutt ladingen hvis sikringen går, og vær oppmerksom på tegn til varmgang langs hele veien strømmen tar, mellom stikkontakten og sikringsskapet.

Lading er en viktig del av det å eie en elbil. Ved å forstå de grunnleggende prinsippene for lading, kan du sørge for at du alltid har nok strøm til å komme dit du skal.

Enten du lader hjemme, på hytta, eller på en offentlig ladestasjon, gir for eksempel CUPRA Born deg friheten og fleksibiliteten du trenger for å nyte den elektriske kjøreopplevelsen.

 

FAQ

Hvorfor lade til 80 %?

Lading til 80% kan bidra til å forlenge levetiden til elbilbatteriet. Å lade elbilbatteriet til 100% kan legge ekstra stress på batteriet og potensielt redusere levetiden over tid.

Er det lurt å lade elbilen hver dag?

Det avhenger av kjøremønsteret ditt. Hvis du kjører lange avstander daglig, kan det være lurt å lade hver dag. Hvis du derimot kjører kortere avstander, kan det være mer praktisk å lade annenhver dag eller et par ganger i uken.

Hvordan er det best å lade elbil?

Det anbefales å lade elbilen hjemme med en dedikert ladeboks (Mode 3) fordi det er trygt og praktisk. Det kan også være mer kostnadseffektivt å lade hjemme enn på offentlige ladestasjoner.

Hva koster det å lade en elbil i vanlig stikkontakt?

Kostnaden for å lade en elbil i en vanlig stikkontakt avhenger av strømprisen der du bor og batteriets størrelse. Generelt sett kan det være dyrere per kilometer sammenlignet med lading via en dedikert ladeboks på grunn av effektivitetsforskjeller.

Er det billigst å lade bilen hjemme?

Ja, generelt sett er det billigere å lade elbilen hjemme, spesielt hvis du kan dra nytte av lavere strømpriser på nattetid.

Hvor farlig er det å lade elbil i vanlig stikkontakt?

Det kan være noen risikoer forbundet med å lade en elbil fra en vanlig stikkontakt, som potensiell overoppheting eller elektrisk brann, spesielt hvis stikkontakten ikke er i god stand eller ikke er ment for kontinuerlig høy belastning.

Er det lov å lade elbil i garasje?

Ja, det er lov å lade en elbil i en garasje, forutsatt at du følger alle sikkerhetsforskrifter og bruker riktig utstyr.

Er det farlig å lade elbil i regn?

Nei, det er generelt trygt å lade en elbil i regnet. Ladestasjoner og ladekabler er designet for å være værbestandige.

Er det lurt å lade elbil til 100%?

Lading til 100% kan legge ekstra stress på batteriet og potensielt redusere levetiden over tid. Mange eksperter anbefaler å lade mellom 20-80% for optimal batterihelse.

Kan laderen stå i hele tiden?

Ja, elbiler er designet for å håndtere kontinuerlig tilkobling til laderen. Når batteriet er fullt, vil ladingen automatisk stoppe.

Når lønner det seg ikke å lade elbil?

Det lønner seg ikke å lade elbilen hvis strømprisene er spesielt høye på et bestemt tidspunkt (eksempelvis under strømrushtid), eller hvis bilens batteri allerede er nær full ladning og du ikke har planer om å kjøre langt i nærmeste fremtid.

Kan man sitte i bilen mens man lader?

Ja, det er trygt å sitte i bilen mens den lader. Det er ingen sikkerhetsrisikoer forbundet med dette.